sâmbătă, 25 iunie 2011

Masa Critica de iunie

Aseara, incepand de la ora 8 si pana dupa 10, am biciclit in masa. Critica masa asta, nu asa oricum. E prima oara cand particip, dar sigur nu va fi ultima. Uite ce scrie pe grupul de Facebook despre acest concept:

"Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe oraşe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni, şi nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înţeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) şi de a atrage atenţia asupra problemelor de siguranţă a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiţi să împartă drumul cu traficul motorizat. Participanţii se întâlnesc într-un loc şi la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranţa şi de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile oraşului, cauzând în mod intenţionat o uşoară şi temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”

Evenimentele de tip Masa Critică sunt auto-organizate, noncomerciale şi noncompetitive, şi operează printr-o luare de decizii informală, „prin difuzie”, independent de conducători. De asemenea, acestea sunt adesea neoficiale, fara autorizaţii de la autorităţile municipale. De obicei sunt stabilite dinainte doar data, ora şi locul întâlnirii. În unele oraşe, traseul, punctul de final, sau anumite puncte de atracţie de pe traseu sunt stabilite dinainte. Participanţii demonstrează avantajele mersului pe bicicletă în oraşul respectiv şi pun în evidenţă modurile în care autorităţile nu se ridică la aşteptările cicliştilor în termeni de siguranţă şi facilităţi."

Dragut a fost ca Politia Romana, desi nu fusese solicitata initial, s-a alaturat grupului destul de mare (2-3-4 sute) si ne-a escortat pe tot parcursul traseului. Care traseu a fost: Parcul Izvor – Piata Constitutiei – Piata Alba Iulia – Piata Muncii – Bd. Iancului – Obor – Piata Victoriei – Pasajul Basarab – Politehnica – Mall Afi – Academia militara – Bd. Eroilor – Splai – Parcul Izvor. In total vreo 24 de kilometri.

Nu am facut poze de data asta, dar uite ceva link-uri utile. Mai adaug daca mai gasesc:
http://fotomaniacu.blogspot.com/2011/06/masa-critica-de-vineri-in-care-dilimake.html
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_155965911105854

2 comentarii:

Marin Adrian spunea...

Te mai asteptam la Masa Critica si pana atunci, mai avem un eveniment, pe 9 iunie tot in Parcul Izvor, ora 11. Este un eveniment organizat de Paramongols, singurul echipaj romanesc de la Mongol Rally, cel mai mare raliu de binefacere din lume.

Cristina spunea...

Stiu, stiu. Pe 9 iulie voi fi acolo si voi avea grija sa le spun si prietenilor. Merci. ;)