vineri, 30 noiembrie 2007

Porter la Bucuresti - Panel Speakers & content presentation

Tocmai m-am intors de la Conferinta "Strategy & Leadership" sustinuta Michael Porter la Palatul Parlamentului, la initiativa Interact si Ziarul Financiar. Am fost foarte impresionata si de organizare, si de speakeri, si de guest-speaker, si de locatie, si am sentimentului omului brusc mai destept, mai bogat, cu o viziune mai coerenta asupra vietii si business-ului. Dar sa o luam pe rand:

Panel Speakers:

George Makowsky, Director Executiv Comercial pe segmentul business, Romtelecom
Traficul din Bucuresti este o consecinta directa a lipsei de investie sau a investitiei fara strategie coerenta.
Managementul cu potential se dezvolta din nevoia de leadership.
Romtelecomul era pana acum o vreme "an old elephant which dances, but hasn't yet learned the steps", iar acum se transforma, ince-incet intr-un elefant la fel de mare si batran, care invata insa primii pasi intr-o lume noua, mai agila, mai energica.

Dan Bulucea, Business & Marketing Manager, Microsoft Romania
"People build connections, people innovate, they are the ones who build the business."
Success is empowering the people => Success is enabling people to communicate, give them the information, the mobility and the infastructure
=> Software is the key-enabler that empowers people => success of our customers, that's Microsoft's competitive strategy.

Klaas Postema, Partener Genesis Capital
Japonezii fac strategii de business pe minim 10 ani in avans. In Romania obiectivul si strategia de multe ori se refera la investitii (in cazul Sicomed) in vederea vanzarii, ceea ce nu e tocmai sanatos din punct de vedere organizational.
"Experience = the sum of all the mistakes one makes in a lifetime."

Dan Ostahie, fondator si Director General Altex
"In Altex dureaza 5 minute sa creionam o strategie: o folosim mereu pe cea de anul trecut."
Viziunea Altex: "Prima alegere a consumatorului roman."
Principiul de business: "Consecventa"
Pentru trecerea de la o piata locala la una nationala "a trebuit sa ne schimbam mentalitatea, dar ne-am pastrat strategia."
"Am fost constienti de limitele brandului, asa ca am atacat pe flancuri" (sau pe Flanco ;) ?)
Mi se pare mie sau e foarte gresita logica acestor idei? In tot cazul, in contextul in care dl. Ostahie are niste abilitati de prezentare aproape de limita cea mai de jos si in contextul in care restul speakerilor s-au remarcat prin corenta si sclipire intelectuala, a parut foarte gresita.

Cosmin Alexandru, Director General al GfK Romania, Membru fondator şi preşedinte al Asociatiei Erudio
Isi incepe discursul cu o pauza, pe care o justifica drept "linistea din capul lui cand vine vorba de strategie."
Exista 3 strategii importante de care suntem responsabili fiecare dintre noi:
1. strategia personala;
2. strategia de business;
3. stretegia de tara.
Crede ca strategia de tara ar trebui sa se predea in scoli.
"Nu invatam despre asta pentru ca nu avem de la cine, de exemplu, elita politica (imi cer scuze cuvantului "elita" pentru alaturare)." :))
"Munca la intamplare, dupa ureche, e o enorma risipa de resurse."
Sloganul "Romania mereu surprinzatoare" are o explicatie speciala: nu stim unde mergem si unde vrem sa ajungem, de aceea tot ce avem de facut este ca atunci cand se contureaza destinatia sa fim surprinsi de rezultat.
Succesul bazat pe strategie este mai durabil decat cel bazat pe noroc, relatii, shpaga.

REVIN CU PREZENTAREA LUI PORTER...

3 comentarii:

Bazilide spunea...

Pe Makowky și Cosmin Alexandru i-am ascultat cu ceva mai mult interes, poate si pentru ca au avut un flavour mai personal.Prin contrast, asta s-a vazut la Dan Bulucea care putea fi mai bun daca nu ar fi fost limitat de mesajele corporate. Ostahie slab, iar afirmatia cu strategia in 5 minute cam penibila și arată imposibilitatea noastră ca nație de a gândi analitic.

Bazilide spunea...

sorry, nu Makowsky ci Postema

Cristina spunea...

Si eu am numai cuvinte de lauda pentru primii doi speakeri (Makowsky si Postema)si pentru ultimul "panelist", Cosmin Alexandru, care mi s-a parut ca a avut prezentarea cea mai structurata si de impact.
Despre Ostahie nici nu stiu ce sa mai zic... a fost o surpriza neplacuta. L-am mai auzit vorbind si parca nu a fost asa de neinspirat sau poate ca a pierdut prin asocierea cu ceilalti speakeri stralucitori si inspirati.