joi, 20 decembrie 2007

Managerilor romani li se cer abilitati de leader

In ultima perioada sunt din ce in ce mai "pe val" articolele cu subiect de trend, gen "e bine sa...", "piata indica faptul ca...", "cercetatorii sau sondaje de specialitate au stabilit ca..." Iata un exemplu mai jos, cu comentariile de rigoare, atat cat m-a tinut rabdarea, semnalate prin underline:

"Managerilor romani li se cer abilitati de leader" -truism in toata regula

Sociologii sunt fermi intr-o privinta: (ce va spuneam? sociologii astia...) in Romania nu exista manager de profesie. - acest articol stabileste, "fara urma de indoiala, desigur" ca Facultatea de Management din cadrul ASE de exemplu, exista degeaba.

La noi, managerii sunt specialisti care ajung sa conduca echipe si departamente, in domeniul lor de specialitate. De cele mai multe ori, managerul unui departament este si expertul pe acel domeniu, in cadrul echipei pe care o conduce. WOW!!!

In prezent managerilor li se cer lucruri noi, cu semnificatii si implicatii multiple cum ar fi spirit de anticipatie sau spirit vizionar. In plus, se mai asteapta de la ei sa formeze, sa creasca, sa mentina si sa conduca echipe performante.

Prin echipa performanta intelegem o echipa functionala, cu o dinamica constructiva si care sa genereze rezultate, o echipa care isi urmeaza managerul de buna voie si pe care il recunosc drept leader. Un manager care se rezuma la functia de expert intr-un domeniu va castiga respectul angajatilor, dar nu si ceea ce se numeste “followship”; angajatii nu il vor urma ca o consecinta a faptului ca este expert. Angajatii urmeaza managerul cand il simt implicat, cand sunt consultati, cand afla directia globala precum si asteptarile sale de la ei, cand sunt tratati cu respect, tact si corectitudine. De asemenea angajatii recunosc in manager un leader atunci cand acesta gestioneaza si previne conflictele in cadrul echipei si atunci cand ii sprijna in dezvoltarea lor profesionala.
Vorbim de o suita de abilitati si comportamente care nu mai sunt facultative in prezent– managerul nu poate opta daca sa le adopte sau nu. Presiunea catre performanta “scoate” managerul din functia comoda de “administrator” de oameni si bugete si il forteaza sa invete “arta de a conduce”. In acest context, una dintre provocari pentru manageri este sa isi dezvolte abilitati si comportamente de leader.

Sursa: aici

Niciun comentariu: