luni, 28 ianuarie 2008

EURES - European Emplyment Services

Acesta este portalul care indica peste 1 milion de posturi vacante în UE. Cu alte cuvinte, teoretic, fiecare al patrulea salariat roman si-ar putea gasi rapid o slujba intr-una din tarile UE. Posturile cele mai solicitate sunt: ingineri de sisteme, programatori, dar si bucatari, chelneri si meseriasi.

EURES (EURopean Employment Services) reprezinta o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale Spatiului Economic (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein), inclusiv Elvetia si alte organizatii partenere, cum ar fi sindicatele si patronatele. In Europa exista peste 700 de consilieri EURES, din care 43 in Romania.

Portalul EURES cuprinde o baza de date cu posturi vacante in statele mentionate, la care pot trimite solicitari via internet toti cei care sunt inregistrati si care au completat un CV în format electronic. In prezent, pe site sunt postate mai mult de 1,3 milioane de posturi vacante, oferite de circa 13.000 de angajatori, in timp ce numai 300.000 de solicitanti de locuri de munca si-au depus CV-urile.

Conform statisticilor EURES, 359 de companii inscrise in baza de date cauta ingineri IT şi programatori. Principala conditie ceruta este experinta de munca in strainatate.
Ingineri de sistem, programatori 359
Bucătari 348
Şefi de sală, chelneri, barmani 332
Ingineri, tennicieni 272
Agenţi de vânzări 223
Alţi specialişti în informatică 222
Dulgheri, tâmplari 217
Sudori 201
Tehnicieni informaticieni 191
Directori de vânzări şi marketing 190

Niciun comentariu: