joi, 23 octombrie 2008

Lectie importanta de leadership

"Organizatiile sunt ca automobilele. Nu merg singure decat la vale."
Manfred Kets de Vreis

In curand pe Profesii un concurs cu un premiu foarte interesant: posibilitatea de a participa gratuit la un curs de sase luni de dezvoltare a abilitatilor de leadership.

Revin curand cu detalii... :)

joi, 16 octombrie 2008

Muzica in business - Paul Houle

Zilele trecute, cu ocazia Training '08 (merci din nou Clementina) am avut placerea sa il cunosc pe Paul Houle, muzicianul-consultant care, printr-un parteneriat cu Radu Stanescu, a venit in Romania sa ne invete cum se face un team-drumming.
Team-drumming este conceptul gandit de Paul care combina:
Elemente de percutie - comunicare, ascultare, ritm, tempo, ordine de executie a "partiturilor"
si
Elemente de teambuilding - comunicare, ascultare activa, ritm de lucru, ordine de executie a task-urilor.
Aici aveti si interviul VIDEO pe care Paul l-a oferit utilizatorilor Profesiionline.ro.

luni, 17 martie 2008

Life & Corporate Coaching

Nu sunt de profesie jurnalist, ci PR-ist si HR-ist practicant. Recunosc, am lucrat demult intr-o televiziune si m-am jucat timp de un an de-a realizatorul si prezentatorul de matinale. La Profesii am ocazia sa cunosc foarte multa lume interesanta din industria HR si cateodata, in cazuri exceptionale, nu ma pot abtine sa nu fac din nou pe reporterul.
L-am cunoscut pe Gerard O'Donovan in urma cu vreo saptamana si sunt convinsa ca mi-a schimbat definitiv optica asupra coachingului. Gerard este Presedinte ECI (European Coaching Institute) si fondator al Noble Manhattan. Am vorbit despre Life si Corporate Coaching, despre pasiunea lui pentru acest domeniu si despre programele de coaching din Romania.
Daca va intereseaza subiectul va invit sa cititi si interviul luat de colegul meu de la zf/profesii, Liviu Florea.

sâmbătă, 15 martie 2008

Responsabilitatea sociala

Motto: Intr-o tara din lumea a 3-a sa nu bei apa. Intr-o tara din lumea I sa nu respiri aerul.

In trendul pozitiv al corporatiilor se vorbeste despre responsabilitatea sociala, iar unii sunt chiar pregatiti sa dea lectii - va recomand prezentarea Georgetei Bora (Director dezvoltare durabila, ABN Amro) tinuta la seminarul despre Responsabilitate sociala organizat de CRJ si Interact. La noi se vorbeste despre responsabilitatea sociala in raport cu mediul (protejare, reciclare, prevenire) si despre responsabilitatea sociala in raport cu oamenii (ex. diversitate, discriminare pozitiva). "La noi" singurele care vorbesc despre asta sunt companiile, organizatiile multinationale politically corectate de la bun inceput. Celelalte copiaza si incearca sa tina pasul.

Noi reusim (din nou) sa spargem standardele si sa ducem extremele la extrem. Judecand dupa criteriul poluare suntem aproape sau complet intrati in lumea I, ba chiar le dam lectii celor traditional aflati in lumea civilizata. Din punct de vedere al calitatii apei potabile suntem tot in lumea a 3-a.

joi, 13 martie 2008

Crima perfecta sau cum s-ar putea organiza evenimente fara acoperire

Sa luam un caz aproape ipotetic...

Se da o organizatie de studenti si absolventi, mediu cunoscuta in piata, sa ii zicem Organizatia T. Organizatia T se hotaraste sa inceapa procesul de promovare printr-un eveniment premium, adresat GM-ilor, HRM-ilor si studentilor de top.

Organizatia T intocmeste o schita a evenimentului propriu (100% inventata, fara confirmare prealabila) cu cei mai buni speakeri existenti in piata la acel moment:
- workshop HR - lector Dl. X, HRM Multinationala 1,
- workshop PR - lector Dna Y, PR Manager Multinationala 2,
- workshop MK - lector Dl. Z, Marketing Manager Multinationala 3, etc. etc.

Cu aceasta schita se duc la o companie mare, interesata sa-si consolideze imaginea in randul tinerilor preocupati de propria dezvoltare personala si de consolidarea unei cariere de succes, sa zicem Coca-Cola (i-am ales pt. ca stiu ca ei sunt preocupati de aceasta zona). Cei de la Coca-Cola accepta sa sponsorizeze evenimentul, impresionati de lista de speakeri 100% "inventata" de Organizatia T.

Cu sponsorship de la Coca-Cola si cu lista de mega-ultra-speakeri, Organizatia T se duce la cel mai mare trust media si le prezinta evenimentul si propunerea de parteneriat media. Trustul media este impresionat de lista de speakeri si de sponsorul Coca-Cola si incheie acord de parteneriat cu Organizatia T, intrand cu cele mai populare canale media pe care le are!

Cu sponsorship de la Coca-Cola si cu acordul de parteneriat semnat de marele trust media, Organizatia T se duce la toti speakerii adusi initial "din burta" in agenda evenimentului si le vorbeste despre evenimentul sustinut de Coca-Cola si Super Canalele TV, Publicatia Financiara A si Publicatia de Management B ca parteneri media principali. Speakerii, impresionati de pleiada de nume sonore ce sustin evenimentul, accepta cu bucurie sa participe in calitate de lectori in panelul evenimentului.

Teoretic, iata cum se poate o "crima" perfecta.

miercuri, 12 martie 2008

Evolutie - de la postuniversitare la un Executive MBA

Campania "Castiga un un curs MBA gratuit" pe care am lansat-o luni pare sa aiba mare succes judecand dupa numarul candidatilor inregistrati deja. Majoritatea covarsitoare a celor inscrisi pana acum (nu, n-o sa va zic numarul inca) au inteles foarte bine ca e vorba despre un curs de Executive MBA, care necesita si o experienta manageriala de minim 3 ani si o varsta minima de 27 de ani. De asemenea, am observat cu bucurie ca toti isi dau tot interesul si toata atentia sa treaca de testul de engleza si sa obtina punctajul minim necesar.

Faptul ca sunt destui candidati care constientizeaza importanta studiilor masterale sau a celor ce completeaza studiile universitare, nu e o noutate. Faptul ca invatam sa facem diferenta intre un Executive MBA marca Sheffield si just another studiu masteral, judecand dupa interesul starnit, asta zic eu ca e castigul.

Succes!

luni, 10 martie 2008

Castiga un curs MBA gratuit oferit de Profesiionline.ro

Profesiionline.ro a inceput azi campania-concurs "Castiga un curs MBA gratuit oferit impreuna cu Sheffield University, Anglia si City College". Campania se adreseaza in special top si middle managerilor, miza fiind un premiu important - un executive MBA patronat de Sheffield University.

Campania, insist sa precizez, este un concurs ce implica o selectie riguroasa pe baza calificarilor profesionale, un timed test de engleza si o selectie pe baza scrisorilor de motivatie trimise pe candidati@profesiionline.ro.

Toate informatiile de care aveti nevoie aici.

duminică, 24 februarie 2008

Eveniment HR Club - Recompense Toatale

HR Club a organizat joi, 21 februarie, un seminar intern pe tema Recompense Totale - Bune practici in contributia strategiilor de compensatii si beneficii la cresterea productivitatii si a motivarii angajatilor.

Aici, aici si aici sunt materialele indicate pre-eveniment de organizatori pentru o imagine cat mai clara asupra temelor de dezbatere. Scopul seminarului a vizat:
- pe de o parte familiarizarea cu strategiile de compensatii si beneficii practicate in piata in acest moment prin prezenta catorva reprezentanti ai companiilor cu o strategie relevanta in domeniu - Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare al ING Bank Romania, Daniela Rohan, Director Executiv RU Unicredit Tiriac Bank, Anca Podoleanu, Vice-presedinte HR Vodafone, Radu Panait, Vice-presedinte HR Ursus Breweries, Florin Petrescu, Director Resurse Umane Citi Bank)
- pe de alta parte, cu modalitatea in care se realizeaza studiile salariale, precum si cu tendintele previzionate pe 2008 de specialisti in domeniu, din companii de consultanta: Alina Popescu, coordonator departament Reward Information Services Hay Romania, Madalina Popescu, Managing Partner Pluri Consultants, partener Hewitt, Oana Botolan, Managing Partner Consulteam, partener Mercer, Horatiu Cocheci, coordonator studiu salarial anual realizat de Price WaterHouse Coopers, Daniela Belingher, Director General GBP Pro Consulting, partener Watson Wyatt Data Services.

In curand pe Profesiionline.ro, la sectiunea "evenimente", vom avea integral materialele filmate la fata locului. Pana atunci, spicuiesc "la cald":
Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare al ING Bank Romania - Climatul macreoeconomic "in deriva", din Romania, cresterea inflatiei, a preturilor si cursul valutar fluctuant vor avea un efect negativ asupra angajatilor, dar piata fortei de munca se va regla de la sine in urmatorii trei-patru ani.

Pe fondul climatului economic international instabil, care se rasfrange si asupra Romaniei, forta de munca va fi din ce in ce mai mobila, iar angajatii vor avea pretentii din ce in ce mai mari, in special referitoare la cresteri salariale.

O alta mare problema pe care Romania o are, in 2008, este anul electoral. In aceasta perioada, tendinta este ca salariile in sectorul public sa se majoreze consistent, ceea ce da senzatia ca totul este bine, economia este sanatoasa, iar oamenii vor fi tentati sa se imprumute cat mai mult, fara a constientiza, insa, riscul. In acest fel, autoritatile introduc morfina in sistem.
Si in 2008, se va mentine deficitul de lucratori calificati, cei mai cautati salariati fiind, in continuare, cei din constructii, textile, hoteluri si restaurante sau cei din sectorul financiar-bancar. In acelasi timp, presiunea pe angajati se va mentine, pentru ca lipsa personalului calificat va duce la o folosire la maximum a celor existenti, care vor deveni mai stresati si vor face fata cu greu sarcinilor profesionale. Desi cresterea economica din ultimii ani a creat locuri de munca, rata persoanelor angajate, dupa 2002, a fost negativa, adica numarul salariatilor care au iesit din piata muncii a fost mai mare decat a celor care au intrat. Acest fenomen va mai dura trei-patru ani, dupa care piata muncii se va regla de la sine, fara ajutor din afara.
Daniela Rohan, Director Executiv RU Unicredit Tiriac Bank - Romania este unul dintre statele in care salariile au crescut cel mai mult in 2007, respectiv cu 12%, in termeni reali, cifra care a situat-o alaturi de Rusia si China. Totodata, toate companiile din Romania au raportat o crestere economica anul trecut, peste 70% raportand o crestere cu doua cifre. Desi nivelul salariului este important pentru angajati, un accent deosebit se pune pe partea non-fiananciara, pe recompense si beneficii, dar si pe calitatea vietii din companie si pe intelegerea cu colegii si cu sefii.
In domeniul bancar, fluctuatia de personal a fost de 25%, in ultimii doi ani, iar atragerea de talente este din ce in ce mai grea, pentru ca, in randul persoanelor cu studii superioare, somajul este sub un procent, practic inexistent.
Restul informatiilor, integral, post-event, in inregistrarea video Profesiionline.ro, in curand... promit sa anunt.
Later edit - inregistrarile video de la eveniment AICI!

Milan Kundera, despre profesie

Citesc zilele astea "Insuportabila usuratate a fiintei", de Milan Kundera.
Ma simt ca atunci cand citesc un horoscop autentic - o persoana straina mie (astrologul sau, in cazul nostru, Kundera) intuieste sau, mai rau, vede prin mine si prin gandurile mele. Teza sa referitoare la profesie ca si criteriu de categorizare umana (teza care merge chiar un pic dincolo de profesie, spre divinitate) este una la care m-am gandit de multe ori, neputind insa sa o formulez foarte concret niciodata.

"Daca ar fi sa clasificam fiintele umane in categorii, impartirea ar trebui facuta potrivit unor dorinte profunde care le indeamna spre cutare sau cutare activitate, pe care apoi o practica toata viata. Fiecare francez e altfel. Dar toti actorii din lumea intreaga se aseamana - la Paris, la Praga si asa mai departe, pana in cel mai modest teatru de provincie."

Mi se pare un criteriu de impartire la fel sau poate chiar mai bun decat categorizarea in functie de rase de exemplu sau de regiuni geografice, pentru ca semnifica ceva, transmite ceva despre calitatea personala (sau profesionala), subiectiva, a acelei categorii umane.
Cunoasteti pe cineva care sa fie 100% obiectiv in orice situatie, tot timpul? Exista vreun astfel de om? Nu e este natural sa alegi un criteriu obiectiv (ca rasa, regiunea, etc.) atunci cand vrei sa imparti oamenii in categorii, ci unul complet subiectiv, caci subiectivitatea este ceea ce caracterizeaza ea insasi toate categoriile umane, fara exceptie.

luni, 28 ianuarie 2008

EURES - European Emplyment Services

Acesta este portalul care indica peste 1 milion de posturi vacante în UE. Cu alte cuvinte, teoretic, fiecare al patrulea salariat roman si-ar putea gasi rapid o slujba intr-una din tarile UE. Posturile cele mai solicitate sunt: ingineri de sisteme, programatori, dar si bucatari, chelneri si meseriasi.

EURES (EURopean Employment Services) reprezinta o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale Spatiului Economic (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein), inclusiv Elvetia si alte organizatii partenere, cum ar fi sindicatele si patronatele. In Europa exista peste 700 de consilieri EURES, din care 43 in Romania.

Portalul EURES cuprinde o baza de date cu posturi vacante in statele mentionate, la care pot trimite solicitari via internet toti cei care sunt inregistrati si care au completat un CV în format electronic. In prezent, pe site sunt postate mai mult de 1,3 milioane de posturi vacante, oferite de circa 13.000 de angajatori, in timp ce numai 300.000 de solicitanti de locuri de munca si-au depus CV-urile.

Conform statisticilor EURES, 359 de companii inscrise in baza de date cauta ingineri IT şi programatori. Principala conditie ceruta este experinta de munca in strainatate.
Ingineri de sistem, programatori 359
Bucătari 348
Şefi de sală, chelneri, barmani 332
Ingineri, tennicieni 272
Agenţi de vânzări 223
Alţi specialişti în informatică 222
Dulgheri, tâmplari 217
Sudori 201
Tehnicieni informaticieni 191
Directori de vânzări şi marketing 190

luni, 21 ianuarie 2008

Schimbari in top managementul Zapp

In urma anuntului preluarii integrale a Zapp de catre grupul arab Saudi-Oger, cei mai importanti doi manageri de la conducerea Zapp, directorul general si cel tehnic, si-au prezentat demisiile. Este vorba despre Piermario Di Pietro, inlocuit cu Chris Bataillard in functia de Chief Executive Officer al Telemobil S.A. si Victor Stan, inlocuit pe partea tehnica de Vicentiu Dragomir, pana acum General Manager Network Operation, acum si Chief Technical Officer.

Victor Stan este unul dintre primii angajati ai Telemobil si cel care a realizat arhitectura tehnica a retelei Zapp. Di Pietro a venit la Zapp in 2002, initial pe postul de director financiar, apoi CEO. El va ramane totusi membru al consiliului de administratie al Telemobil S.A.

Componenta echipei manageriale in rest ramane pentru moment neschimbata.

joi, 17 ianuarie 2008

In curand recrutare prin SMS direct pe telefonul candidatilor?

BestJobs are zilele astea un poll legat de dorinta candidatilor de a primi joburi prin SMS.
Pana acum (17.01.08, ora 17.50), procentele celor care au raspuns, sunt dupa cum urmeaza:

Ti-ar place sa primesti GRATUIT ultimele joburi prin SMS?

Da - 74%

Nu - 26%

Centru de limbi straine la Bucuresti

Cu o investitie anuntata de peste 300.000 de euro, Institutul de limbi straine Berlitz isi va deschide un sediu si in Romania. Berlitz Romania numara circa 24 de profesori, la care se adauga specialistii care lucreaza in program part time si care sustin cursuri in limbile engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, olandeza, sau limba romana pentru straini. Deschiderea oficiala a Berlitz Romania va avea loc joi, 17 decembrie.
Cu o experienta de 130 de ani si peste 500 de centre in intreaga lume, compania Berlitz Languages, Inc. este lider mondial in domeniul cursurilor de limbi straine si consultantei culturale. Metoda de predare folosita in centrele Berlitz are la baza folosirea in mod exclusiv a limbii straine incepind de la prima ora de curs, chiar si pentru incepatori. In acest mod, cursantii invata inca de la inceput sa gandeasca in limba respectiva, fara a se baza pe traducere.
Am auzit de Institutul Berlitz in contexte extrem de flatante si favorabile, asa ca stirea aceasta mi-a provocat o stare de bine, de succes, de evolutie.

joi, 10 ianuarie 2008

Market research-ul vine puternic din spate

Industria romaneasca de research a cunoscut la noi o dezvoltare destul de scazuta, care lasa loc de mai mult si mai bine. In acelasi timp, si consumul de astfel de servicii se numara printre cele mai scazute din Europa. Cresterea semnificativa a inceput odata cu intrarea pe piata noastra a banilor dedicati cercetarii de piata, veniti de la UE si, automat, a crescut exponential si numarul celor interesati sa investeasca si sa activeze in domeniu.
European Society for Opinion and Marketing Research (ESOMAR) arata ca in Romania preturile au fost la nivelul a 70% - 80% din cele practicate in Cehia, Polonia sau Ungaria, de trei ori mai mici decat cele din Germania si la jumătatea celor din Grecia.

In special pentru industria care ne intereseaza pe noi, cea de HR, miscarea in zona cercetarii de piata este foarte slaba. Proiectele, cateva la numar, care abordeaza tematici de genul "cel mai bun angajator", "perceptia asupra departamentului de HR" fac inca delicii inclusiv de presa prin
raritatea si interesul mare pe care il starnesc.

La nivel general, in 2008 este de asteptat sa creasca cererea pentru studii de branding si evaluarea comunicarii, studiile de pret si cele de evaluare a satisfactiei consumatorilor.
De asemenea se vor face mari investitii in oameni, deoarece in acest domeniu exista o lipsa acuta de specialisti.

Cheltuieli cu cercetarea de piata (USD/loc.)
Franţa 35,33
Germania 26,73
Spania 12,36
Italia 12,16
Slovenia 7,97
Grecia 7,42
Ungaria 7,20
Polonia 4,25
Bulgaria 1,66
România 1,39

Sursa: Capital

miercuri, 9 ianuarie 2008

Un bun inceput

Va invit sa cititi acest articol scris de Catalin Tolontan, articol ce mi-a atras atentia si impresionat cu stilul jurnalistic si pe care il condider un inceput perfect pentru toti in 2008.

Daca va invita la reflexie, va rog, in aceeasi ordine de idei, sa treceti si pe aici si sa vedeti cum stati.

marți, 8 ianuarie 2008

La multi ani!

La multi ani dragi colegi HR-isti, consultanti, practicanti, angajati, angajatori, la multi dragi bloggeri si cititori de bloguri, sa aveti un 2008 plin de succese, candidati potriviti, clienti flexibili, angajati meritorii si informatie potrivita si la timp!

Cu alte cuvinte, va doresc ce-mi doresc si mie. :)