marți, 25 decembrie 2007
Moderatori evenimente si conferinte
Ce-i drept scoala de jurnalism pe care o face PRO-ul nu se compara cu nimic din ce ofera restul trusturilor media. Exista insa, fara indoiala, marele merit al lui Mihai Codreanu de a sti sa fie exact ceea ce a fost contractat sa fie - prezentator, moderator.
Mr. Codreanu, Sir, you (still) have the floor... (in my book)...
joi, 20 decembrie 2007
Managerilor romani li se cer abilitati de leader
"Managerilor romani li se cer abilitati de leader" -truism in toata regula
Sociologii sunt fermi intr-o privinta: (ce va spuneam? sociologii astia...) in Romania nu exista manager de profesie. - acest articol stabileste, "fara urma de indoiala, desigur" ca Facultatea de Management din cadrul ASE de exemplu, exista degeaba.
La noi, managerii sunt specialisti care ajung sa conduca echipe si departamente, in domeniul lor de specialitate. De cele mai multe ori, managerul unui departament este si expertul pe acel domeniu, in cadrul echipei pe care o conduce. WOW!!!
In prezent managerilor li se cer lucruri noi, cu semnificatii si implicatii multiple cum ar fi spirit de anticipatie sau spirit vizionar. In plus, se mai asteapta de la ei sa formeze, sa creasca, sa mentina si sa conduca echipe performante.
Prin echipa performanta intelegem o echipa functionala, cu o dinamica constructiva si care sa genereze rezultate, o echipa care isi urmeaza managerul de buna voie si pe care il recunosc drept leader. Un manager care se rezuma la functia de expert intr-un domeniu va castiga respectul angajatilor, dar nu si ceea ce se numeste “followship”; angajatii nu il vor urma ca o consecinta a faptului ca este expert. Angajatii urmeaza managerul cand il simt implicat, cand sunt consultati, cand afla directia globala precum si asteptarile sale de la ei, cand sunt tratati cu respect, tact si corectitudine. De asemenea angajatii recunosc in manager un leader atunci cand acesta gestioneaza si previne conflictele in cadrul echipei si atunci cand ii sprijna in dezvoltarea lor profesionala.
Vorbim de o suita de abilitati si comportamente care nu mai sunt facultative in prezent– managerul nu poate opta daca sa le adopte sau nu. Presiunea catre performanta “scoate” managerul din functia comoda de “administrator” de oameni si bugete si il forteaza sa invete “arta de a conduce”. In acest context, una dintre provocari pentru manageri este sa isi dezvolte abilitati si comportamente de leader.
Sursa: aici
joi, 13 decembrie 2007
Jack Welch vine la anul la Bucuresti
Directorul TMI anunta in premiera pe blogul sau: "numit “CEO of the century” de revista Fortune in 2000 si “Most Admired CEO of the last 20 years” de revista Chief Executive in 2005, Jack Welch vine la Bucuresti, la invitatia companiei Qualians."
Pantis aminteste si faptul ca impreuna cu sotia sa Mihaela, Managing Partner Qualians, l-au mai invitat si in 2005 la Bucuresti, iar in octombrie 2006 au reinnoit invitatia, la New York, insa au primit raspunsuri politicoase, dar ferm negative. "In octombrie 2007, la a treia intalnire fata in fata am simtit ca inclina sa vina. Ne-am dat seama ca sotia sa Suzy are o mare influenta in alegerea oraselor pe care le viziteaza." mai noteaza Pantis.
Jack Welch, fost director executiv al General Electric, cunoscut ca unul dintre cei mai performanti manageri contemporani si numit "CEO of the Century" de revista Fortune, va sustine o conferinta la Bucuresti, pe 2 iunie 2008, pentru un onorariu record de peste 200.000 $. (sursa)
Tavi este cunoscut ca un pionier in organizarea conferintelor de business, dupa ce anul trecut, impreuna cu Mihaela, au organizat prima conferinta cu intrare platita din Romania, invitandu-l la Palatul Parlamentului pe parintele marketingului, Philip Kotler. La eveniment au venit peste 1.100 de participanti platitori (nici o alta conferinta de business organizata ulterior in Romania nu a adunat atatia participanti), iar tariful a fost in jur de 500 de euro. La vremea respectiva Tavi spunea despre organizare: costuri-mari, venituri-frumoase, profit-rotunjel.
Bine ai venit Tavi in blogosfera! Ne vedem pe 2 iunie la conferinta!
Domenii in care se va castiga mai bine in 2008
Domeniile nominalizate in lista celor ce vor inregistra cresteri salariale ceva mai mari sunt domeniul constructiilor si vanzarile.
Cum ar acoperi media din Romania stirea apocalipsei...
OTV: Senzational! Urmariti ultimele stiri despre Apocalipsa in direct la Dan Diaconescu in direct! Vrajitoarea Lenuta va da sfaturi cum sa va purtati pe lumea cealalta.
Libertatea: E ultima ta sansa sa fii fata de la pagina 5! Trimite o poza ACUM!
ProTV: Un copil a ars de viu si n-a mai apucat sa vada apocalipsa!
CanCan: Sursele noastre spun ca Nicoleta Luciu va petrece sfarsitul lumii departe de iubitul ei.
Cotidianul: Mai ai timp sa citesti o carte din colectia de miercuri Cotidianul!
B1tv: Urmareste la Nasul dezvaluiri incendiare despre parlamentarii care profita de sfarsitul lumii!
Cosmopolitan : 10 sfaturi pentru o ultima partida de sex fantastica!
Sfaturi in bucatarie : Pregateste-ti singur coliva!
Aventuri la pescuit: Daca apare pestisorul auriu, trimite-l la noi.
Catavencu: Apocalipsa noastra e mai inteligenta decat a lor.
Jurnalul National: Pentru ca sunt cel mai bun si genial, EU voi salva lumea! (semnat: Victor Ciutacu)
miercuri, 12 decembrie 2007
Kissinger in Romania la "10 pentru Romania"
Sfarsitul de an - perioada perfecta pentru o schimbare profesionala
1. Competitia este ca si inexistenta. Majoritatea aplicantilor la noi locuri de munca isi trimit cererile catre angajatori abia dupa noiembrie, decembrie, considerind ultimele luni din an o perioda "moarta", in care nici o companie nu face eforturi de a recruta personal nou, asa incat sansele de a fi selectat si angajat cresc considerabil.
2. Mult mai multe companii fac angajari, in special firmele de retail cauta un numar sporit de angajati, pentru a face fata eforturilor de a acoperi toata cererea de produse si servicii, in perioada sarbatorilor.
3. Companiile raporteaza, in sezonul de iarna, surplusuri de buget. Unii angajatori prefera sa angajeze la sfarsitul anului, pentru ca nu si-au cheltuit, pana acum, toate fondurile alocate recrutarii de personal, iar daca nu reusesc sa cheltuiasca tot bugetul alocat pentru realizarea de noi angajari, risca sa piarda acesti bani, inclusiv sa nu mai faca niciun fel de recrutari la nivel de companie.
4. Poate fi mult mai simplu sa programezi si sa faci fata unui interviu. Plecind de la faptul ca vacanta si sarbatorile se aproprie, managerii nu se vor grabi sa treaca repede prin interviu si va fi disponibil timp suficient pentru pregatirea interviului.
5. Chiar si in situatia in care managerii nu se grabesc sa faca angajari inainte de finalul anului, trimiterea unui CV din timp, chiar cu 2-3 luni inainte de angajari, asigura un loc printre primii candidati la interviul pentru job-ul cautat.
Articolul integral aici.
luni, 10 decembrie 2007
HCS si APS UK - parteneriat strategic
APS este, asa cum comunica organizatorii, "one of the most reputable British Organizational Development providers offering a variety of Learning sessions and O&D Tools recognized from the National Vocational Qualification Standards of the British Educational System".
HCS este una dintre cele mai active companii de consultanta HR de la noi, cu servicii de training, recrutare, plus organizare de evenimente (vezi conferintele sustinute de Daniel Goleman, Alan Pease, Stephen Covey, etc.)
Detalii cand ma intorc de la evenimentul de lansare al parteneriatului strategic.
Fuziune gigant pe piata mondiala de recrutare
miercuri, 5 decembrie 2007
Statistica despre nivelul de fericire al tarilor lumii
1. Iceland - 94%
2. Netherlands - 91%
3. Denmark - 91%
4. Sweden - 91%
.
.
.
42. Romania - 23%
43. Armenia - 14%
44. Lithuania - 10%
45. Slovakia - 4%
46. Russia - 2%
47. Ukraine - -4%
48. Belarus - -8%
49. Moldova - -12%
50. Bulgaria - -24%
Mai multe aici.
Oficiu consular de cariera in Italia
Mi se pare imbatare cu apa rece sa deschizi oficii consulare de cariera, in conditiile in care adevaratele probleme in Italia cel putin n-au legatura catusi de putin cu cariera, ci mai degraba cu alfabetizarea si munca legala.
luni, 3 decembrie 2007
Forumul Legislaţia Muncii, ediţia a II-a
Daca va intereseaza subiectul, cititi mai multe aici.
Aceste evenimente, in ciuda topicurilor extrem de generoase pe care le abordeaza, sau poate tocmai de aceea, se bucura de obicei de prezenta in calitate de participanti si speakeri a unor ilustri necunoscuti, tehnicieni si profesionisti patrunsi de propriul rol in univers. Nici nu vreau sa ma gandesc cum arata un eveniment cu un program ce include: speech-ul unui secretar de stat, speech-urile a 3 avocati, iar masa de pranz este oferita abia dupa ora 15.00
Finjob.ro - site de joburi pe nisa financiar-bancar
De asemenea, postarea anunturilor este gratuita, iar valabilitatea este de 40 de zile.
sâmbătă, 1 decembrie 2007
Robert Turcescu face training ziaristilor din tara
Din cate am inteles, initiativa a avut un mare succes pe plan local, iar locurile au fost imediat ocupate. Ma intreb daca Turcescu a facut initial un train the trainers care sa eficientizeze la maxim livrarea cursurilor.
vineri, 30 noiembrie 2007
Michael Porter la Bucuresti
"Romania is an attractive place to invest, good location, enormous growth judging by the fancy cars, fancy buildings, etc."
Este usor sa fii un manager de succes si o companie de succes intr-un mediu economic cu o crestere continua asa cum este Romania. Orice ai face, cresti odata cu tara, cu economia in dezvoltare. "This boom however will be followed, no doubt about it, by macro-economic imbalances. The easy part is over." Avem acum masinile si casele pe care ni le-am luat din frustrarea anilor in care le-am dorit si nu le-am putut avea. Acum e nevoie de schimbare, de transformare in sectorul corporatist si la nivel de tara.
"This country desperately needs a strategy, but I don't see one. The rate of transformation is too slow. We need to start a discussion about the future. We are so excited about the present and forget about the future perspective."
Intrebarea capitala a managerilor ar trebui sa fie:
"How can I make an unique strategic position?" - Nu putem creste toti in mod egal, trebuie sa ne alegem clientii pe care vrem sa-i servim. Nu ne putem concentra pe toate zonele, suntem diferiti, trebuie sa ne alegem o nisa foarte bine conturata si pe care sa o pastram mereu in vedere.
Nu putem sa ne setam strategii de genul: "strategia mea e sa fiu cel mai bun, sau sa ma dezvolt international, sau sa ofer produse bune, etc." Acestea sunt sperante personale, nu au ce cauta in business. "The goal is to be better, the strategy is to be different."
"The strategy is your competitive advantage."
"Return of capital shoul be goal number one, profitability, not growth."
5 strategic conditions:
1. Unique value proposition: what customers?; which needs?; what relative price? (Premium, Discount, Market Price, etc.). Raspunsurile la intrebari trebuie sa fie DIFERITE de ale competitorilor
2. A different value chain - de ex. IKEA care investeste intr-o nisa extrem de clara, de transparenta si dezvolta un business de mare succes.
3. Trade-offs - choose the products, services, features, you can't and you don't want to have it all.
4. The parts of the strategy should fit together.
5. Continuity - persistently pursue your strategy.
Daca ati fost acolo, felicitari! Daca nu, incercati sa fiti data viitoare. Intreaga viziune de viata se schimba in fata unui astfel de om.
Later edit: ZF-ul abunda in articole despre continutul conferintei lui Porter, speculeaza la maxim momentul.
Porter la Bucuresti - Panel Speakers & content presentation
Panel Speakers:
George Makowsky, Director Executiv Comercial pe segmentul business, Romtelecom
Traficul din Bucuresti este o consecinta directa a lipsei de investie sau a investitiei fara strategie coerenta.
Managementul cu potential se dezvolta din nevoia de leadership.
Romtelecomul era pana acum o vreme "an old elephant which dances, but hasn't yet learned the steps", iar acum se transforma, ince-incet intr-un elefant la fel de mare si batran, care invata insa primii pasi intr-o lume noua, mai agila, mai energica.
Dan Bulucea, Business & Marketing Manager, Microsoft Romania
"People build connections, people innovate, they are the ones who build the business."
Success is empowering the people => Success is enabling people to communicate, give them the information, the mobility and the infastructure
=> Software is the key-enabler that empowers people => success of our customers, that's Microsoft's competitive strategy.
Klaas Postema, Partener Genesis Capital
Japonezii fac strategii de business pe minim 10 ani in avans. In Romania obiectivul si strategia de multe ori se refera la investitii (in cazul Sicomed) in vederea vanzarii, ceea ce nu e tocmai sanatos din punct de vedere organizational.
"Experience = the sum of all the mistakes one makes in a lifetime."
Dan Ostahie, fondator si Director General Altex
"In Altex dureaza 5 minute sa creionam o strategie: o folosim mereu pe cea de anul trecut."
Viziunea Altex: "Prima alegere a consumatorului roman."
Principiul de business: "Consecventa"
Pentru trecerea de la o piata locala la una nationala "a trebuit sa ne schimbam mentalitatea, dar ne-am pastrat strategia."
"Am fost constienti de limitele brandului, asa ca am atacat pe flancuri" (sau pe Flanco ;) ?)
Mi se pare mie sau e foarte gresita logica acestor idei? In tot cazul, in contextul in care dl. Ostahie are niste abilitati de prezentare aproape de limita cea mai de jos si in contextul in care restul speakerilor s-au remarcat prin corenta si sclipire intelectuala, a parut foarte gresita.
Cosmin Alexandru, Director General al GfK Romania, Membru fondator şi preşedinte al Asociatiei Erudio
Isi incepe discursul cu o pauza, pe care o justifica drept "linistea din capul lui cand vine vorba de strategie."
Exista 3 strategii importante de care suntem responsabili fiecare dintre noi:
1. strategia personala;
2. strategia de business;
3. stretegia de tara.
Crede ca strategia de tara ar trebui sa se predea in scoli.
"Nu invatam despre asta pentru ca nu avem de la cine, de exemplu, elita politica (imi cer scuze cuvantului "elita" pentru alaturare)." :))
"Munca la intamplare, dupa ureche, e o enorma risipa de resurse."
Sloganul "Romania mereu surprinzatoare" are o explicatie speciala: nu stim unde mergem si unde vrem sa ajungem, de aceea tot ce avem de facut este ca atunci cand se contureaza destinatia sa fim surprinsi de rezultat.
Succesul bazat pe strategie este mai durabil decat cel bazat pe noroc, relatii, shpaga.
REVIN CU PREZENTAREA LUI PORTER...
joi, 29 noiembrie 2007
George Butunoiu, Expert Neogen
Iata un extras din discutiile suculente si (ne)lucrative care au avut si au inca loc intre George Butunoiu si utilizatorii Neogen. ;)
Juvy: "Pe scurt, datele problemei: 28 ani, liceu (atestat analist - programator), 2 facultati incepute si abandonate pe parcurs, cam 8 ani in cartea de munca (programator la o SC de stat, informatician la o banca de mult disparuta, 4 ani ca web designer iar 3 ani in marketing/distributie din care 1.5 ca team lead si 1 ca sef de departament. Lucrez la o multinationala, de 1 an conduc si coordonez o echipa de aproximativ 30 de oameni in China. Intrebare: Profesional vorbind, ce culoare are viitorul meu?
George Butunoiu: "Cenusie!"
Juvy: "Fara nici un argument?"
GB: "Credeai ca iti poate raspunde cineva mai mult la o asemenea intrebare?"
Juvy: "Sincer...da. Mai ales ca se presupune ca e o discutie cu un profesionist. Dar ce sa-i faci...asa e intotdeauna cu oamenii foarte ocupati. Intrebarea chiar era serioasa."
GB: "Daca stai si te uiti mai atent la ea (la intrebare), o sa vezi ca nu prea are sens si, prin urmare, nici nu ar putea sa-ti dea cineva un raspuns serios/argumentat."
Juvy: "Domnule Butunoiu, tot respectul pentru activitatea dumneavoastra. Dar sunteti putin 'scortos' si lipsit de imaginatie. E adevarat, lucrurie astea nu se invata din carti."
GB: -
Juvy: "1. Nu am jignit pe nimeni si nu am adus injurii nimanui. 2. Nu am pus o intrebare ca sa ma aflu in treaba si sa demonstrez ca sunt mai destept ca altii. 3. Raspunsul putea fi si verde, atata timp cat era 'Verde, pentru ca...' 4. Nu folosesc internetul pentru refulari. 5. Cine crede ca experienta in viata se castiga doar din carti (sau de pe net) se insala amarnic... Mai scoateti capul in lume si uitati-va in jur, stimabililor."
GB: -
De remarcat: din cele 5 pagini ale forumului, doar cateva interventii sunt ale lui Butunoiu, practice, la obiect, pe modelul intrebare (cat de cat) pertinenta - raspuns. Restul apartin utilizatorilor Noi2 (probabil, oricum sper ca nu cei BestJobs) care au intervenit fara folos si finalitate obligind invitatul sa citeasca si sa se forteze sa (nu) raspunda (la) o multime de ineptii. Pe de alta parte... a cui e vina? Prin asociere, George Butunoiu nu a castigat cu siguranta, iar partenerii de "dialog" au decretat:
"Butunoiu [...] 'head-hunter' mioritic."
"Am avut curiozitatea sa citesc cateva din raspunsurile date de 'guru' George Butunoiu. ...Nu am nici o intrebare...pt ca nu are cine sa-mi raspunda."
"Da, domnul Butunoiu a picat cu brio. Sper macar niste concluzii sa traga din toata discutia asta."
"Unii dintre noi au avut de-a face cu oamenii trimisi de Butunoiu: am o (editie de) COLECTIE de impresii - si toate suna cam la fel..." (ca cele de mai sus).
miercuri, 28 noiembrie 2007
Baby Tree - Cadoul la moda iarna asta
Michael Porter in Conferinta la Bucuresti pe 30 noiembrie
Este cel de-al doilea eveniment (si ultimul) de asemenea amploare al acestei a doua jumatati de an, dupa Funky Business.
Revin maine cum pareri si impresii post-event.
Top 5 companii active de training
- Numar de angajati: 35 de consultanti si facilitatori (20 asociati si 15 colaboratori)
- Cifra de afaceri: Pentru anul 2007 estimeaza o cifra de afaceri de 3 milioane euro, cu 30% mai mult fata de anul trecut.
2. Trend Consult;
- Numar de angajati: 4 companii, 16 angajati, dintre care 9 consultanti.
- Cifra de afaceri: In prima jumatatea a anului 2007 a inregistrat o cifra de afaceri de 370.000 de euro. Compania estimeaza pana la sfarsitul anului o cifra de afaceri de 1,4 milioane euro.
3. Human Invest;
- Numar de angajati: 16 angajati, 8 consultanti si 8 in echipa de client service si administrativ.
- Cifra de afaceri: Pentru anul 2007 estimeaza o cifra de afaceri de 800.000 euro, din care un procent peste 65% este realizata din programe de management si leadership. Pentru anul 2008 compania tinteste o cifra de afaceri de 1,35 milioane euro.
4. CBC Romania;
- Numar de angajati: Echipa CBC este formata din 12 consultanti full-time si 8 part-time.
- Cifra de afaceri pentru anul 2007 este de 800.000 euro.
5. TEAM ZONE;
- Numar de angajati: 4 angajati.
- Cifra de afaceri inregistrata in 2006 a fost 175.000 de euro.
Sursa: WallStreet
vineri, 16 noiembrie 2007
Top "Cele mai valoroase companii din Romania"
In cadrul celei de-a VIII-a edtitii a Galei ZF au fost decernate, printre altele, premiile pentru:
Cele mai valoroase companii din Romania
Castigatori: Petrom, urmata de BCR, Orange, BRD si Vodafone.
RCS&RDS a avut cea mai rapida crestere. Valoarea RCS&RDS, Impact, Alro, Oltchim, A&D Pharma, Allianz-Tiriac Asigurari, SIF Transilvania si Nuclearelectrica a crescut cu peste 100% in 2007 fata de 2006, arata a doua editie a Anuarului ZF "Top 100 cele mai valoroase companii din Romania", care a fost lansat in cadrul galei si care va aparea luni pe piata.
Cel mai tanar executiv din Top 100 companii valoroase - director general InBev.
Cea mai valoroasa companie nou intrata in top - Cosmote.
Compania cu cel mai mare impact in economie din Top - Dacia.
joi, 15 noiembrie 2007
Intell Competitiv si Comintell lanseaza KXC5
Prezentarea lui Vasile Paun, Directorul General Intell Competitiv a fost scurta si la obiect, o introducere mai degraba a guest-speakerului suedez Gabriel Anderbjork, founder si executive director al Comintell . Acesta a vorbit despre "Rolul si valoarea informatiei dintr-o organizatie", referindu-se la experienta sa la Comintell si cea de 5 ani din cadrul Ericsson, aceasta din urma culminind cu pozitia de Corporate director of Competitive Intelligence.
Din prezentarea lui Gabriel:
"If we knew what we know, we would double our profit overnight."
"In Finland, a case study showed that, 60-65% of the employees in the high rank corporations don't recommend their companies as good-ones-to-be-working-for."
O prezentare poate chiar mai ampla si mai specifica a avut Georgian Dinca, Technical Consultant Intell Competitiv, despre "Taxonomie ca limbaj comun in companii".
"Taxonomia = o aranjare ierarhica de concepte sau categorii de subiecte."
"Taxonomia ne ajuta sa gasim informatia dupa modelul nostru mental si in functie de profilul de business prin:
- structurarea informatiei astfel incat sa fie accesate doar partile relevante ale informatiei;
- conectarea oamenilor la documente (pull), documentelor la oameni (push) si oamenilor la oameni;
- comunicarea unei harti mentale a mediului in comunitatea noastra de business."
"Internetul e mai mult o problema decat o solutie, din cauza cantitatii prea mari de informatie nefiltrata. Solutia: structurarea informatiei cu ajutorul unui instrument specific industriei in care activam."
Solutia: Comintell KXC5
Pshologia la locul de munca, 27 nov., H. Novotel
Din invitatia-prezentare: "Familia ta, copiii tai, munca ta, timpul pentru tine, banii...toate acestea sunt importante pentru ca tu sa te simti un om implinit. Dar de multe ori munca trece pe locul intai, iar pentru celelalte activitati sau persoane din viata ta trebuie sa imparti putinul timp care ti-a mai ramas. Vino la si sa dezbatem impreuna cu 8 specialisti teme legate de Parenting, Family-friendly business, Life management, Workaholism, Control si autocontrol, Autocunoastere emotionala si Self-development."
Temele prezentate si speakerii invitati:
- “Self Development – echilibrul intre rolul de angajat si mine insumi” - Ioana Pielescu (Qipa)
- “Workaholicul- victima sau agresor?” - Amalia Picleanu, Tandem Consulting
- “Emotiile- indicator al dezechilibrului dintre munca si viata” - Daniel Bichis, Competent Consulting
- “Parenting - intre cariera si familie” - Otilia Secara, Qualians
- “Family-friendly Business” - Alina Popescu, Behaviour Center
- “Life management program” - Romeo Cretu, HRD
- “Managerul cu familie. De la serviciu acasa, ia-o pe strada Creativitatii” - Mihaela Zaharia, Mind Master
- “Control si Autocontrol” - Christian Scholtes
miercuri, 14 noiembrie 2007
Eveniment Intell Competitiv 15 nov. '07 @ Marriott
"Câţi bani, cât timp şi câtă putere pierzi pentru că tu nu ştii tot ceea ce de fapt organizaţia ta ştie? Câte informaţii de care ai nevoie nu le ai pentru că nu ştii de unde să le ei, cine le cunoaşte sau sunt un adevărat "ac în carul cu fân. De ce să continui să nu ştii? Vino ca să afli cele mai bune practici de management al informaţiilor şi cunoştinţelor şi care sunt beneficiile utilizării unui portal de management al cunoştinţelor pentru tine şi compania ta!
Agenda evenimentului
09:00 - 09:30 Primirea invitaţilor
09:30 - 10:00 Cuvânt deschidere
10:00 - 10:40 Valoarea informatiei in companie
10:40 - 11:30 Taxonomia – limbajul comun în compania ta
11:30 – 12:00 Pauză, Networking
12:00 – 12:30 Demo portal KnowledgeXChanger v.5
12:30 – 13:00 Portalul in acţiune
13:00 – 13:30 Discuţii în panel"
Best MBA in town
1. Executive MBA ASEBUSS/ KSU. Durata: 2 ani. Taxa: 18.000 de euro;
2. MBA Romano – Canadian. Durata: 2 ani. Taxa: 10.000 de euro;
3. CEU Business School MBA. Durata: 2 ani. Taxa: 18.600 de euro;
4. Master of Business Administration (MBA) – OUBS. Durata: 2 ani si 5 luni. Taxa: 15.000 – 17.000 euro;
5. DeSales University MBA. Durata: 18 – 48 luni. Taxa: 15.600 Euro;
6. Fine University of Wales MBA. Durata: 2 ani. Taxa: 10. 000 de euro;
7. Tiffin University MBA. Durata: 21 luni. Taxa: 14.715.
OTM @ Saatchi & Saatchi Romania
vineri, 9 noiembrie 2007
Recrutare online
Recrutarea online e un miraj pentru multi antreprenori din online. Multi au incercat, putini au reusit. Nu spun ca e imposibil sa detronezi cei doi mari jucatori; zic doar ca daca ai de gand sa incerci, ai face bine 1. sa fii pregatit sa mori (financiar si psihic) tot incercind si perseverind (vezi myjob-ul, cel mai cunoscut exemplu) si 2. sa ai o alta motivatie decat aceea ca iti trec prin mana / mail / intalniri joburi, angajatori, potentiali candidati, oameni interesa(n)ti si oportunitati pentru ca daca am judeca exclusiv dupa acest criteriu, absolut toti oamenii care lucreaza in HR ar trebui sa aiba cate un site de joburi...
joi, 8 noiembrie 2007
Despre consecventa calare in jurul lumii
Managementul schimbarii, eveniment marca HR Club
- Simona Simion Popescu, HR Regional Manager Xerox Romania, care a vorbit despre managementul schimbarii culturii organizationale in Xerox, despre studiul intern facut cu si pentru angajati pentru a testa rezistenta la schimbare si pentru a gasi solutii de imbunatatire a fluxului comunicational intern. Simona dupa parerea mea nu a finalizat procesul, nu a cuantificat numeric rezultatele obtinute, nu a masurat in ce masura au fost atinse subiectele. In sesiunea de intrebari a fost ridicata aceasta chestiune, iar raspunsul ei a fost evaziv, motivind ca procesul inca nu a fost finalizat si ca vorbim de un termen de 1-2 ani pentru o masurare care oricum nu poate fi foarte exacta. De retinut: "It is not the strongest species that survive, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change." (Charles Darwin)
- Arvind Mishra, Partener Human Capital, Ernst & Young a avut o interventie legata de "Post-Merger Integration". No extra comment - plictisitor si greu de inteles limba engleza vorbita foarte repede si cu un puternic accent indian.
- Eugen Dumbrava, psiholog, despre "Cum sa vindem schimbarea"... funny thing... Eugen si vanzarea... :) In alta ordine de idei insa, o prezentare interesanta, catchy pentru cei aflati in sala, in ciuda faptului ca Csaba (Gergely, de la Coca Cola) nu l-a lasat sa termine un argument inceput "din lipsa de timp."
Din prezentarea lui Eugen:
"Daca vrei sa motivezi, sa pui lucrurile in miscare, trebuie sa faci oamenii sa fie parte din povestea ta, sa iti impartaseasca obiectivele si sa se simta parte din indeplinirea lor."
"Este mai usor sa schimbi individul in grup decat separat."
"Efectele schimbarii in grup sunt mai durabile"
"Schimbarea este mai prompt acceptata daca individul participa la decizia de schimbare."
"Oamenii se vor schimba atunci cand vor constientiza ca aceasta este in avantajul lor."
In rest... aceiasi oameni, aceleasi preocupari. Looking forward to Porter...
joi, 1 noiembrie 2007
HR versus HR
* Cei "aterizati" in departamente de HR din intamplare sau din lipsa de alternativa, care nu au studii de specialitate dar au dobandit experienta din mers si au urmat cursuri in domeniu;
* Cei cu studii de specialitate traditionale, de regula psihologie, cu experienta si aspiratii in consultanta, dar si in organizatii, in departamente de HR.
"Psihologii" se uita de sus la cei "aterizati" pentru ca nu au o baza teoretica la fel de solida si nici o sansa sa inteleaga mecanismele de specialitate. "Aterizatii" se uita cu intelegere la "psihologi" si cu o urma de respect, desi nu stiu si nu vor sa se vanda.
HCS lanseaza "Brain Perform"
Stelian Marian, Managing Director HCS si Dragos Carneci, doctor in psihologie si specialist in neurostiintele comportamentale, au fost cei doi amfitrioni ai evenimentului.
“Brain Perform” este un instrument de evaluare a competentelor comportamentale ce are la baza cele mai noi descoperiri in Neurostiinta Comportamentala.
Evenimentul a avut loc la Bamboo Club – Lounge Room, in prezenta a catorva zeci de specialisti in resurse umane, majoritatea psihologi.
Detalii direct la "sursa".
Internetics
miercuri, 31 octombrie 2007
Harta inteligentei emotionale
Profesiionline.ro lanseaza VideoCV-ul
Echilibru
Seful nostru traieste sa munceasca in timp ce noi muncim sa traim - o combinatie la fel de nepotrivita ca cea in care noi traim sa muncim si el munceste sa traiasca.
Exista un echilibrul, evident, ca in toate lucrurile, dar ponderea perfecta e dificil de gasit si de adaptat la situatie, persoana si conjunctura, asa ca majoritatea dintre noi oscilam intre "azi n-am chef sa fac nimic" si "iar stau pana la 11 la birou", fie ca suntem sefi sau subordonati.
Pe larg aici.
Targul online InteractivMyJob
Cifre:
5 saptamani
900 de firme participante
+4100 de joburi vacante
925 joburi Serviciu Clienti
900 oferte Vanzari
720 joburi IT
5200 aplicari Finante-Banci
4400 aplicari Resurse Umane
2600 aplicari Marketing
30.000 de aplicanti TOTAL
Din NL-ul MyJob.ro aflu ca au existat firme in premiera la targul online - Ursus, Codecs, Coca Cola, Altex, Apa Nova, Stanleybet, Abn-Amro, Q&Q Info Consult, Streamwide, Career Solution.
marți, 30 octombrie 2007
http://www.vreausafacmarketingonline.ro
Speed Promotion, in parteneriat cu ARBOmedia, Hotnews.ro, IQads, Marketeer.ro si New Media Agency lanseaza o campanie de recrutare si training adresata studentilor pasionati de comunicarea online care-si doresc sa inceapa o cariera in domeniu. Realizezi un site al companiei si o campanie de publicitate, dar nu te opresti aici. Ajungi pe terenul marketingului online, strategia din spatele oricarei comunicari online, efortul construit pe obiective de marketing.
www.vreausafacmarketingonline.ro isi propune sa recruteze 21 de tineri aspiranti la o cariera in marketing online, care sa beneficieze timp de o saptamana de training intensiv pe teme de comunicare si promovare online si de 3 saptamani de practica pe proiecte reale. Dupa incheierea celor trei saptamani de munca, cei mai buni unsprezece participanti vor primi oferte de munca in cadrul companiilor partenere, pe posturi din cadrul departamentelor de online.
luni, 29 octombrie 2007
joi, 25 octombrie 2007
Din rubrica "Amuzant sau nu?!"
Discursul presedintelui Oracle Lawrence Ellison tinut studentilor care au terminat facultatea Yale, pe care nu a putut sa il termine discursul, deoarece a fost somat sa coboare de pe scena:
"Daca ma uit la voi nu vad nici un viitor fericit, nu vad nici un director proeminent. Acum, sigur sunteti bulversati. Asta e normal. Totusi, va puteti intreba, cum vin eu, Larry Ellison, care n-am terminat facultatea, sa va judec pe voi, studentii celei mai renumite facultati?
Stati sa va explic:
Eu, Lawrence Ellison, al 2-lea cel mai bogat om a planetei, am picat la facultate si voi nu. Bill Gates, cel mai bogat om al planetei, a picat la facultate si voi nu. Paul Allen, al 3-lea cel mai bogat om al planetei a picat la facultate si voi nu. Michael Dell, care momentan este doar pe locul 9, a cazut si el de la facultate si voi nu. Domnul respectiv este in ascensiune insa.
... Acum, sunteti clar foarte bulversati! Si asta este foarte, foarte normal.
Dati-mi voie sa va incurajez, n-ati terminat degeaba facultatea si n-ati facut degeaba rost de o diploma. N-ati pierdut 5 ani degeaba. Din contra, ati invatat sa munciti pentru bani putini, sa va faceti cunostinte si sa faceti cunostinta (mai deaproape) cu cuvantul TERAPIE. Toate acestea sunt foarte utile. O sa aiba lumea nevoie si de salahori ca voi. O sa aveti nevoie de cunostinte, de programare la terapie la un psiholog.
Fiindca voi n-ati cazut la facultate, n-o sa fiti niciodata printre primii 10 cei mai bogati oameni de pe Pamant! Si va trebui sa va impacati cu un salariu patetic de 200.000 de dolari pe an, salariul urmind sa il primiti de la un fost coleg de facultate, care a cazut la examene si a fost dat afara! Acum, probabil va ganditi daca mai e vreo speranta pentru voi. Nici o sansa! Voi sunteti deja pierduti. Deja aveti creierul distrus in proportie foarte mare, ...irecuperabila.
Acum, ma adresez celor care inca nu au terminat facultatea:
LASATI BALTA FACULTATEA, FACETI-VA BAGAJELE SI PLECATI! Nu reveniti!
Indepliniti-va visurile! Fiindca sigur va spun ca, daca vi se distruge creierul, veti disparea mai repede de pe scena afacerilor decat dispar eu acuma de pe aceasta scena gratie agentilor de paza!"
Ionut Tarcea a plecat de la RCS / RDS
Variantele legate de plecarea lui urmaresc doua ipoteze: cea oficiala care precizeaza ca motivele plecarii sunt "legate de noi provocari, in domeniul antreprenoriatului" si cea vehiculata de Orlando Nicoara conform caruia Ionut Tarcea a parasit RCS&RDS pentru activitati legate de compania de training si consultanta Ascendis si de proiectul DeHartie.ro.
Adevar sau fals? HR = (non)valoare...?!
Hipo.ro - Targul "Angajatori de top"
In cadrul targului, va fi lansat programul `Top Talents Romania`, proiect national care isi propune sa descopere si sa lanseze tineri cu potential deosebit si dorinta de a se dezvolta ca si profesionisti de top.
marți, 23 octombrie 2007
Porsche - on the move in dep. PR & comunicare
Aflu azi ca Oana Stanoevici si Adriana Poncea vor forma echipa de PR si Comunicare a Porsche Romania, alaturi de Florian Fugasin, ramas singur o perioada prin plecarea celor doi. Noua structura de comunicare a importatorului auto impune ca fiecare specialist PR se ocupa exclusiv de imaginea anumitor marci:
Oana Stanoevici - Volkswagen si Volkswagen Autovehicule Comerciale. Oana Stanoeovici a facut parte anterior din departamentele de PR ale trustului Catavencu si ale agentiei de publicitate Ogilvy.
Adriana Poncea - Skoda si Seat. Adriana Poncea are experienta in comunicarea non-guvernamentala si in prezent urmeaza un masterat in comunicare.
Florian Fugasin - Audi si Porsche, precum si de imaginea Porsche Inter Auto si Porsche Bank.
Targ online Bestjobs.ro
luni, 22 octombrie 2007
Joburi
"Candidatul preferat are, printre altele, urmatoarele calitati:
Pasiune
Gandire strategica
Principii si valori comune cu ale noastre
Experienta in www
Dedicare unei cauze/idei proprii
In plus, admir si incerc sa aduc in echipa mea cit mai multe persoane dornice sa invete incontinuu pentru a deveni lideri si a putea conduce singure in viitor o companie sau o organizatie.
Descrirea de mai sus ti se potriveste ca o manusa? Trimite-mi un mesaj cu detalii despre tine la vlad punct stan at gmail punct com."
vineri, 19 octombrie 2007
Conferinta Nationala HR Club - Alinierea la varf: promisiunea strategica a functiei de RU
Despre vorbitori puteti sa vedeti si voi in prezentarea HR Club. Despre continut va spun eu cate ceva:
Au avut loc de dimineata, in prima parte a zilei, prezentarile teoretice ale consultantilor si practicienilor despre tema principala.
Relavant:
Patti Phillips (Directorul ROI Institute), partener pentru Romania al UBD, prin divizia 4HR, a vorbit despre "locul la masa de business" a functiunii de HR.
Cameron Hannah si Paul O'Malley, de la Mercer, partener pentru Romania al ConsulTeam, au adus in discutie raporturile semnificative intre rolul functiunii de HR si business in Romania, fata de in Europa Centrala si de Vest.
Workshop-urile din a doua parte a zilei au constituit latura practica a discutiilor teoretice de dimineata, pastrind tematica generala - modalitati practice, procedurale prin care functiune de HR poate deveni parte constitutiva a business-ului si poate contribui vital la profitul inregistrat.
Organizarea a fost peste asteptari, invitatii in numar destul de mare, circa 200 de invitati confirmati, circa 150 prezenti in "plen".
Cireasa de pe tort a zilei a constituit-o prezenta lui Nigel Risner, "the only motivational speaker in Europe to have been awarded Speaker of the Year by both The Academy for Chief Executives and Vistage". Nigel a ridicat literalmente sala in picioare in incercarea reusita de a mentine atentia auditoriului la sfarsitul unei zile foarte pline.
Relevant:
"If you are in the room, be in the room", nu fugi cu gandul aiurea, pierzind resurse pretioase, timp, bani, energie, etc.
"Uninterested employees: inspire them or fire them" - orice alta cale e dead-end.
Ierarhii organizationale...
Adrian Sârbu, noul director operaţional al Central Media Enterprises
miercuri, 17 octombrie 2007
Fondurile de pensii, mana pentru media
Investitia neta in publicitate pana la sfarsitul anului 2007 este foarte mare datorita pilonului II de pensii, depasind 15 milioane de euro.
"Televiziunea va fi principalul canal de promovare, cu peste 10 milioane de euro (70%), urmata de presa scrisa, 2 milioane de euro (13%). Estimam ca investitia neta pe radio, cinema, outdoor si internet va atinge aproximativ 3 milioane de euro (17%)", spune Eugen Terchila, executive director la Starlink Group.
miercuri, 10 octombrie 2007
Follow-up la Charles Handy
Informatii noi... Nu prea... Ceva ganduri ale participantilor...
Masterplan si Mentorship
Ieri am fost la MasterPlan.
Acum ma pregatesc sa plec la Mentorship.
Maine voi consemna pe larg despre ambele.
Pana una-alta, aruncati un ochi la Ionut care a fost si el la MasterPlan.
luni, 8 octombrie 2007
Specialisti PR pentru Porsche Romania
Nina Bratfalean, fost Director PR & Comunicare Porsche Romania, este acum director de marketing la BMW Group. Ea a mai ocupat anterior functia de PR manager in cadrul Romcar, importatorul Ford pe piata locala, timp de patru ani.
Alexandru Seremet, fostul PR Executive & Internal Communication, Porsche Romania, studiaza inca ofertele primite, orientindu-se insa tot pe posturi de PR din companii din industria auto. Avind in vedere piata noastra auto destul de mica, nu cred ca ar fi asa de greu sa si ghicim urmatorul sau pas.
OTM (?) Adrian Sarbu CEO la CME?
Pe site-ul oficial al Central European Media Enterprises (CME) se precizeaza ca Michael Garin, actualul CEO, si-a prelungit contractul cu grupul media. El va continua sa ocupe aceasta functie pana in data de 31 ianuarie 2010.
Adrian Sarbu detine 90% din actiunile Media Pro, iar la Pro TV SA este director general si are un pachet minoritar de actiuni, pachetul majoritar apartinand companiei CME. Media Pro cuprinde studiourile Media Pro, compania de publishing Publimedia, agentia de prea Mediafax, Ziarul Financiar, Compania de Radio Pro (Pro Fm, Info Pro, Media Pro Music), Media Pro Distribution, Pro Video, Cinema Pro, Hollywood Multiplex, Media Pro Interactiv. In Romania, CME detine 95% din Pro TV SA, compania care administreaza posturile Pro TV, Pro TV International, Acasa, Pro Cinema si Sport.ro.
Pensii private la zi
Topul administratorilor de pensii private obligatorii dupa primele doua saptamani:
- ING Fond de Pensii detine prima pozitie in topul administratorilor de pensii private obligatorii, dupa ce a semnat 54% dintre cele 457.000 de acte de aderare (247.000) raportate dupa primele doua saptamani de activitate.
- Pe locurile urmatoare sunt Aviva (64.000), Generali (31.000), Interamerican (28.000) si Allianz-Tiriac (27.000).
sâmbătă, 6 octombrie 2007
Masterplan - un eveniment APG & Evensys
APG (Asociatia Account Planning Group Romania) lanseaza impreuna cu Evensys prima editie Masterplan, un eveniment care se adreseaza cu precadere comunitatii de planning si strategie de comunicare din Romania. Printre vorbitorii de la Masterplan se vor numara marketing manageri, brand manageri si research manageri reprezentind cele mai importante branduri de pe piata romaneasca actuala. Programul contine, de asemenea, si doua workshopuri desfasurate de Jeffre JacksonJeffre Jackson si-a inceput cariera in postura de copywriter in grupul BBDO. A trecut apoi la Goodby Silverstein and Partners ca Junior Planner si mai departe la Wieden + Kennedy Amsterdam, unde in doi ani a devenit Planning Director. In prezent este partener in cadrul OIA, consultanta de strategie in comunicare cu birouri in Londra, Amsterdam si Hong Kong. (Open Intelligence Agency) si Alain Thys (FutureLab).
Alain Thys a acumulat experienta in tehnologie, retail si corporate finance inainte de a fonda FutureLab, un shop de management al inovatiei, ce ofera companiilor solutii de identificare a trendurilor si utilizare a acestora in procesul de business.
Masterplan va oferi participantilor ocazia de a intelege procesul strategic, asa cum se deruleaza el atat in interiorul departamentelor de marketing communications cat si intre agentiile de publicitate si departamentele de brand management. Temele abordate vor atinge toate aspectele comunicarii comerciale de la brand planning, media, PR si planning digital.
Infintat in luna iunie a acestui an, Account Planning Group Romania reuneste strategic planneri din cele mai mari agentii de publicitate din Romania si are ca obiective popularizarea planningului strategic in toate domeniile comunicarii comerciale. (sursa: Capital)
Voi fi acolo si veti primi info suplimentare "la cald". Cristi Manafu este unul dintre organizatorii principali, compania sa Evensys, fiind organizator. Site-ul Evensys.ro este inca in constructie si, asa cum spune Cristian, va fi gata in curand.
JAR (Junior Achievement România) se implica intr-o noua serie (41 la numar) de programe educaţionale pentru peste 400.000 elevi si studenti din toata tara. Proiectele se desfasoara in parteneriat cu MEC si vor fi organizate competitii nationale si peste 8 evenimente de promovare. Planul strategic al organizatiei este ca, pana in 2010, un milion de tineri sa beneficieze de cel putin un program JA de educatie economica, antreprenoriala, financiara si profesionala.
Salariul mediu net a crescut cu 22,5% în ultimele 12 luni comparativ cu luna august a anului trecut. In anul 2006 nivelul castigului salarial nominal net l-a depasit pe cel al anului 1990 de aproape 2700 ori.
UC Berkeley, una dintre cele mai prestigioase universitati din State a postat cursuri intregi pe un canal YouTube. Peste 300 de ore de cursuri si evenimente desfasurate la sunt acum disponibile pe site-ul de continut video al companiei Google. UC Berkeley intentioneaza sa adauge treptat noi materiale si sustine ca este prima universitate din lume care ofera cursuri intregi pe site-ul de continut video YouTube. Universitatea americana a inceput sa difuzeze materiale pe internet in 2001, cand a inceput sa transmita materiale sub forma webcasts. Anul trecut, Berkeley a inceput sa ofere inregistrari audio, podcasts, prin intermediul magazinului online Apple iTunes.
As inter-active as it gets... Din cunostintele mele doar SNSPA, Facultatea de Comunicare si RP are pe site cursurile publicate integral, accesibile prin contul personal al fiecarui student, iar acest sistem este dezvoltat inca din 1999. La fel de accesibile sunt si cataloagele cu notele la examene.
vineri, 5 octombrie 2007
Se lanseaza oficial Mentorship.ro
Indiferent din care categorie faceti parte, veti gasi liste complete de participanti pe Mentorship.ro.
In ceea ce priveste lansarea... Secretele Ascensiunii Mele... se anunta o discuţie interactiva, moderata de Dragos Bucurenci, cu participarea lui Leonard Doroftei, Mihaela Radulescu, Oana Pellea, etc.
I'll be there... no need to say... :)
Aaa, am uitat sa zic... evenimentul este sustinut de HR Club.
joi, 4 octombrie 2007
Unde blog-osfera se-ntalneste (din nou) cu HR-osfera...
In 2008 Ionut estimeaza inceperea unei campanii de recrutare a la carte pentru angajarea primul blogger full-time din Romania.
Angajatori in .ro - Hewlett-Packard
Exemple de posturi entry-level vacante: Contract Administrator, Sales Order Administrator, End User Verification, Project Controller.
Exemple de posturi manageriale vacante: Service Delivery Manager, Deal Delivery Manager, Total Customer Experience Program Manager.
Sursa: Cotidianul
OTM - Oana Carstea, noul Director de Dezvoltare BestJobs, Neogen
Oana a coordonat anterior portalurile de resurse umane HR-Romania.ro (NetBridge Investments) si Profesiionline.ro (Media Pro Interactiv).
miercuri, 3 octombrie 2007
Codecs si ZF l-au adus pe Handy la Bucuresti
Handy s-a plimbat destul de mult prin lume, a avut contacte multiculturale diverse, inclusiv cu Romania anului 1967. A remarcat si o schimbare: acum sunt mai multe masini (ha ha!). Iata cateva idei retinute de noi, interesante, pe care le transmitem celor ce nu au fost in sala.
Ne-a povestit despre Rachel Whitehead si "The Challenge of the Stairs". Arhitecta creeaza imaginea vizibila a unor spatii altfel in-vizibile, de exemplu "the space beneath the stairs, made visible". Simbolismul spatiului de sub scara, lucrare care l-a marcat pe Handy este acela ca avem tendinta sa nu dam importanta mediului ce ne inconjoara in drumul nostru to the top si prin asta pierdem imagine de ansamblu a noastra, a celor din jur, a victoriei insasi.
In 1989, Handy scria in The Age of Unreason: “If you put a frog in water and slowly heat it, the frog will eventually let itself be boiled to death. We, too, will not survive if we don’t respond to the radical way in which the world is changing.” Aceasta, spre deosebire de a pune o broasca direct in apa fiarta, caz in care aceasta ar avea o reactie imediata si rapida de auto-protectie si ar sari imediat afara, neranita. Handy avertizeaza astfel ca status quo-ul si continuitatea sunt zone de confort, ce permit adaptabilitatea, ca stabilirea definitiva intr-o companie nu este o expunere la risc, ci o plafonare, o limita in auto-dezvoltare, o stare de vegetatie controlata. Continua schimbare nu este o catastrofa, ci este un element evolutiv, de auto-depasire.
Davy's Bar Challenge mi s-a parut in mod special interesanta. "The Wicklow Mountains is an area of wild beauty where I return as often as I can. It is still a bare and lonely spot, with unmarked roads, and I still get lost. Once I stopped and asked the way. 'Sure, it's easy,' a local replied, 'just keep going the way you are, straight ahead, and after a while you'll cross a small bridge with Davy's Bar on the far side. You can't miss it!' 'Yes, I've got that, 'I said. 'Straight on to Davy's Bar.' 'That's right. Well, half a mile before you get there, turn to your right up the hill.' His directions seemed so logical that I thanked him and drove off. By the time I realized that the logic made no sense he had disappeared. As I made my way down to Davy's Bar, wondering which of the roads to the right to take, I reflected that he had given me a vivid example of paradox, perhaps even the paradox of our times; by the time you know where you ought to go, it's too late to go there, or more dramatically, if you keep on going the way you are, you will miss the road to the future." Aplicatia concreta la lumea organizationala este tot legata de schimbare ca solutie pentru dezvoltarea personala, o idee pe care Handy insista: When things in your company are going very well and the curve of growth and evolution is going up, that's when you should really start thinking about radical changes and improvement. Outsiders, voyers, observers may help you see the right way. Don't wait for the curve to go down, it will then be too late.
Handy incheie urindu-ne a lui Aristotel EUDAIMONIA (fericire activa, nu pasiva) si face si o reinterpretare constructiva pentru a atinge aceasta fericire: Do your best at what you are good at, for the good of others.
Handy este un distins personaj de peste 70 de ani (n. 1932), charismatic si placut, un adevarat lord britanic (irlandez mai precis). A absolvit U. Oxford si are sapte doctorate onorifice (DHC) de la sapte universitati britanice. A urcat ierarhic pana la postul de director executiv Shell, urmind business economist la London Business School si presedinte al Royal Society of Arts. Asa cum ne place noua romanilor sa etichetam, Handy a fost prezentat ca "parintele noilor principii organizationale, dezvoltare organizationala si leadership". Discursul sau a fost destul de vioi, impanat cu glumitze si exemple personale. De fapt, concluzia la care am ajuns este ca tot discursul este in directa legatura cu experienta sa personala, noroc ca aceasta este destul de consistenta. Mi-am explicat astfel de ce in prezentarea evenimentului tematica de discutie nu era foarte bogata in explicatii: continutul livrat de Dr. Handy a fost unul livresc, literar, dar destul de sarac in substanta hranitoare. Recunosc ca am fost impresionati de stilul rather touching al prezentarii, dar, asa cum Handy insusi spunea, la sfarsitul prezentarii am ramas cu 20% din informatie, iar a doua zi cu 1%.
Constatari:- tendinta a speakerilor din ultimul timp (v. Goleman) de a marsha pe empatie, filantropie chiar, iar Handy nu este deloc strain de aceste idei;
- ineficienta organizatorica grava cand vine vorba de time management;
- o patrime din participanti (o pagina A4 din patru) erau angajati si colaboratori CODECS;
- sesiunea de intrebari a fost sustinuta in mod organizat de Catalin Ionescu, Presedintele CODECS, "in fata clasei", publicul nemaiavind timp decat pentru doua;
- Marriott nu mi pare deloc o solutie fiabila pentru evenimente si conferinte in comparatie cu alte hoteluri cu (poate) mai putine pretentii.
Articol aici.
marți, 2 octombrie 2007
Absurdul virtual al metodelor de recrutare reale
Absurdul virtual al Second Life continua sa ma surprinda si zilele astea cand constat ca Second Life ia incet-incet formele familiare ale First Life, o gramada din evenimente fiind trimise din real in virtual. De exemplu, aflu de Greva IBM din Second Life, unde peste 900 de angajati ai companiei, cu conturi in SL, s-au adunat in fata sediului virtual IBM pentru a protesta ca nu li s-au marit salariile.
Cred ca deja este old news informatia ca Manpower si CareerBuilder se promoveaza si se regasesc ca serviciu pe SL. CareerBuilder intentioneaza sa plaseze 50 de ATM-uri cu informatii despre joburi, in diverse zone de interes si folosirea unei echipe de promoteri care va imparti materiale promotionale in-world. Manpower s-a lansat cu un eveniment virtual live, un forum la care s-au discutat aspecte ale recrutarii in lumile virtuale, de la cautarea de joburi pina la colaborarea virtuala si reguli culturale.
Reguli de conduita in afaceri
Bine ai venit pe G's HR Blog!
- care vrei sa te angajezi pe un post conform pregatirii tale teoretice;
- care vrei sa iti gasesti un job nou, mai potrivit cu aspiratiile tale, mai bine platit;
- care vrei sa iti dezvolti abilitatile personale si profesionale;
- care vrei sa afli informatii despre piata de resurse umane din Romania;
- care ai curiozitati despre mintea unui angajator si despre procedurile din domeniul HR;
- care lucrezi in HR si vrei sa schimbi impresii cu cei din piata ta de profil;
- care vrei sa stii ce evenimente noi recomandate se mai desfasoara pe paiata de HR.
Sunt G, lucrez in HR de ceva ani buni. Am fost pe rand asistent HR, ofiter recrutare, specialist recrutare, trainer intern, consultant HR in departamentele de resurse umane ale unor importante companii, iar in ultimii cativa ani am dezvoltat proiecte importante pentru piata de resurse umane, activind in companii de consultanta foarte cunoscute.
Motivul pseudonimului este unul simplu - pentru moment ma intereseaza in primul rand impactul pe care continutul acestui blog il va avea asupra voastra. Ulterior, veti afla cu siguranta what "G" stands for. :)